Lausunto yva-selostuksesta: Espoon Kulmakorven puhtaiden maiden ylijäämämassojen läjityksen sekä maa-ainesten ottoalue

Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri toteaa yva-selostuksesta seuraavaa:

Vaihtoehtojen käsittely

Koko hankkeen suurin perusongelma on, että se on nykyisten kaavojen vastainen (vrt. Espoon pohjoisosien yleiskaava ja Uudenmaan juuri hyväksytty vaihemaakuntakaava). Tästä perusasiasta seuraa se, että pelkästään tälle kohteelle kohdistuva 1/0-vaihtoehtoarviointi ei riitä.

Lisäksi kirjoverkkoperhoskohdetta uhkaavat vaihtoehdot (1/0) ovat luonnonsuojelulain (49 §) vastaisia. Se ei ole pelkästään "jokseenkin kielteinen vaikutus" (vrt. esimerkiksi tiivistelmän taulukko) vaan sen takia hake ei ole oikeudellisesti toteuttamiskelpoinen.

Uusia vaihtoehtoisia kohteita voidaan etsiä esimerkiksi alkavassa Uudenmaan toisessa vaihekaavassa. Asia kun on laajuudeltaan maakunnallista luokkaa. Tällä tavalla voidaan löytää uusi maakunnallisen luokan kohde, jollaisen liikenne- ja yhdyskuntavaikutuksetkin ovat pienemmät.

Luontoselvitysten puutteita

Liito-oravaselvitykset ovat tekemättä, vaikka vuoden 2004 selvityksessä on todettu sille soveltuvia alueita.

Kalaselvitykset ovat jääneet tekemättä, vaikka esimerkiksi Halujärvenpuro ja Peringinoja ovat yhteydessä mereen. Kulmakorvenpuron (Koskenmäenpuro) luontoarvoista viitataan vain Rannikon metsäkeskuksen vuoden 2001 raporttiin (joka sekään ei ollut lähdeluettelossa). Se on täysin riittämätöntä.

Selvitys alueen vaikutuksesta Dämmanin vesilaitoksen raakaveteen puuttuu.

Melu

Lisäselvityksen tarvetta on muun muassa melun spektristä. Kivenmurskauksessa suuri osa äänistä on iskumaisia ja meluselvityksessä tulee huomioida iskumaisuuden korjaustekijät. Ympäristölupaa ei tule antaa ennen selvitysten valmistumista.

Muut hankkeet

Järvikylä-Ämmässuo 110 kV:n voimalinjasta ei ollut mitään mainintaa.

Lupien tarve

Jos hanke kaikesta huolimatta jatkuu, vesilain mukaiset luvat ovat ehdottomasti tarpeen.

Joka tapauksessa myös Takaniityn ympäristölupa on syytä päivittää. Siinä tulee ottaa huomioon myös läheinen Kulmakorvenpuro/Koskenmäenpuro (muun muassa taimen) ja Svartsbäckträsketin perinnebiotooppikohde, jossa on muun muassa kirjoverkkoperhosen (LsL 49 §:n laji) esiintymä.

Seuranta

Jos hanke toteutetaan, pintaveden laadun mittaaminen pitää toteuttaa jatkuvatoimisena Mankin- ja Gumbölenjokiin laskevissa puroissa, ei vain neljä kertaa vuodessa.

Yhteenveto

Ikävä kyllä, hanke ei ole toteuttamiskelpoinen kaavojen, kirjoverkkoperhoskohteen, riittämättömien selvitysten ja riittämättömien vaihtoehtojen takia. Uutta maakunnallisen tason kohdetta tulee etsiä Uudenmaan seuraavissa vaihekaavoissa.

UUDENMAAN YMPÄRISTÖNSUOJELUPIIRI R.Y.

Leo Stranius
puheenjohtaja

Tapani Veistola
luonnonsuojelusihteeri