Espoon ympäristöyhdistys ry LAUSUNTO

Pappilantie 5

02770 Espoo 27.04.2006


Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri

c/o Suomen luonnonsuojeluliitto

Kotkankatu 9

00510 Helsinki



Kaupunkisuunnittelukeskus

Asemakaavayksikkö

PL 43

02070 ESPOON KAUPUNKI



Asia: Lausunto Kauklahden Näkinmetsän asemakaavaluonnoksesta ja siihen liittyvistä asemakaavan muutosluonnoksista (alue 511900)



Espoon ympäristöyhdistys ja Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ovat tutustuneet Näkinmetsän kaavaluonnokseen ja sen tausta-aineistoihin sekä hankkineet alueelta keväällä 2006 myös uutta maastotietoa. Näiden aineistojen pohjalta lausumme kaava-aineistosta seuraavaa:



Yleisiä huomioita kaavasta:


Kaavaluonnoksessa ei nähdäksemme ole huomioitu riittävässä määrin alueen maakunnallista, jollei peräti valtakunnallista merkitystä Nuuksion järviylängön ja Espoon Keskuspuiston välisenä metsäekologisena yhteytenä.


Tämä maakunnallinen ekologinen käytävä on kaikilta muilta osiltaan turvattu Espoon alueella lainvoimaisin kaavoin (Pohjois-Espoon YK, Keskuspuisto I, Tillinmäki) tai valtuuston hyväksymin kaavoin (Keskuspuisto II, Suurpelto). Vain Näkinmetsän kohdalta puuttuu hyväksytty kaava.


Kaavaluonnoksen pohjana olevissa luontoselvityksissä ei ole myöskään pystytty kunnolla hahmottamaan kaavan olennaisia luontovaikutuksia. Vain osa Näkinmetsän alueen selkeistä luontoarvoista, arvokkaista luontotyypeistä sekä luonnonsuojelubiologisista erityisarvoista on kaavatyössä tähän mennessä tunnistettu.


Nykyinen kaavaluonnos onkin monella tapaa maankäyttö- ja rakennuslain (mm. MRL

9 §, 22 § ja 54 §) vastainen ja se vaatii huomattavia parannuksia, jotta lainmukaisen kaavan edellytykset täyttyvät.


Lausunnossa on jäljempänä käsitelty kaavan ongelmia tarkemmin.



Tärkeän ekologisen yhteyden riittämätön huomiointi


Näkinmetsä on osa maakunnallisesti tärkeää ekologista yhteyttä Espoon keskuspuistosta

Nuuksion järviylängölle. Tämä yhteys on tärkeä siksi, että 1) se muodostaa ainoan jäljellä olevan ekologisen yhteyskäytävän Espoon eteläosista Nuuksioon, ja 2) koska se on ekologisesti laadukas. Käytävän korkea ekologinen laatu on seurausta siitä, että käytävä on leveä ja sen alueella on säilynyt merkittäviä määriä pääkaupunkiseudulla ja koko Etelä-Suomessa harvinaistuneita luontotyyppejä (kuten runsaslahopuustoisia kangasmetsiä, edustavia korpia sekä luonnontilaisia kalliometsiä sisältäviä) edustavia alueita. Näitä itsessään arvokkaita metsäisiä luontotyyppejä löytyy Näkinmetsän alueen lisäksi myös Näkinmetsän ja Hirvisuon väliseltä alueelta (mm. Teirmossen – Vitmossenin alue), mikä nostaa Näkinmetsän luonnontilaisten osien kokonaisluonnonsuojelullista merkitystä. Jos toivotaan ekologisten käytävien edistävän kaupungin ekologista laatua ja erityisesti sen biologista monimuotoisuutta, on erityisen tärkeää, että käytävät ovat riittävän leveitä, jotta niihin sisältyy vaateliaille lajeille sopivia elinympäristöjä. Lisäksi käytävien on kyettävä säilyttämään niitä piirteitä, jotka ovat tärkeitä elinympäristöihinsä erikoistuneille lajeille. Näitä piirteitä ovat mm. kostea mikroympäristö sekä puusto- että kenttäkasvillisuuskerroksissa, muut kosteat ja varjoisat laikut, sekä kaikki muut metsälaissa 3 luvun 10 §:ssä mainitut erityisen tärkeät elinympäristöt ja luonnonsuojelulain 4 luvun 29 §:ssä mainitut suojeltavat luontotyypit.


Näkinmetsän ekologinen yhteys sopii niin korpien, suojaisempien kuusi-koivu-haapametsien kuin myös kuivahkojen mäntyvaltaisten metsien ja kalliomännikköjen lajeille.



Alueen luontoarvojen huomioinnista


Espoon kaavaselvitykset eivät nykyisellään useinkaan vastaa maankäyttö- ja rakennuslain vaatimuksia. Selvityksissä on päädytty siihen rutiininomaiseen malliin, jossa selvitetään vain luonnonsuojelulain luontotyypit, metsälain 10 §:n elinympäristöt sekä liito-oravan esiintyminen (sekin yleensä jälkivaiheessa). Maankäyttö- ja rakennuslaista tai kaavojen valtakunnallisesta ohjeistuksesta ei löydy perusteita tämänkaltaiselle rituualinomaiselle luontoarvojen selvitykselle.


Espoon luontoselvityksissä jäävät lähes systemaattisesti huomiotta monet sellaiset luonnonsuojelu- ja metsälain luontotyyppisuojelun ulkopuolelle aikanaan poliittisista syistä jätetyt arvokkaat luonnonympäristöt, joiden lisäsuojelu on todettu valtakunnallisesti tarpeelliseksi jopa valtioneuvoston toimesta. Tällaisia luontokohteita ovat mm. lahopuustoiset kangas- ja kalliometsät sekä kaikki vesitaloudeltaan luonnontilaiset tai helposti ennallistettavissa olevat korvet. Näiden luontotyyppien merkitys muun muassa uhanalaisille lajeille on usein tärkeämpi kuin monien metsälain

10 §:n elinympäristöjen. Pelkästään lahopuusta riippuvaisia lajeja on Suomessa noin 5000. Sadat näistä lajeista ovat uhanalaisia valtakunnallisesti, vieläkin useammat pääkaupunkiseudulla ja laajemminkin Etelä-Suomessa.

Näkinmetsä on valitettavan edustava esimerkki siitä, miten luontoselvityksissä ei osata hahmottaa alueen olennaisia luontoarvoja vaan keskitytään pienkohteiden rajaamiseen.


Näkinmetsän merkittävin luonnonsuojelubiologinen arvo muodostuu sen sijainnista keskellä tärkeää metsäekologista yhteyttä. Alue olisi kuitenkin luonnonarvoiltaan merkittävä ilman keskeistä sijaintiakin.


Huomattavaa lisäarvoa siemenpuuhakkuiden ulkopuolelle jääneelle Näkinmetsän alueelle muodostuu siitä, että alueella on yhtenäinen ja laaja (n. 70 ha) puustoltaan luonnontilaisen kaltaisten kalliometsien, erilaisten vanhahkojen ja usein runsaslahopuustoisten kangasmetsien sekä näiden välisten luonnontilaisten (ja usein vielä runsaslahopuustoisten) korpi- ja soistumamosaiikkien kokonaisuus. Alueen luonnonsuojelubiologista arvoa nostaa se, että alueen metsissä on tavanomaisiin talousmetsiin verrattuna merkittävästi eri-ikäistä ja eri lahoasteet edustavaa kuusi-, mänty- ja koivulahopuuta. Alueen tiettyjen itsessään arvokkaiden osien merkitystä täydentää se, että alueella on erinomaisia liito-oravahabitaatteja.


Näkinmetsän luonnonmukaisena säästynyt alue täyttääkin hyvin esimerkiksi useat luonnonsuojelulain 10 §:n toisessa momentissa määritellyistä luonnonsuojelualueiden yleisistä perustamisedellytyksistä.



Asemakaavasuunnittelua varten tehdyt selvitykset riittämättömiä


Korostamme, että Näkinmetsän asemakaavan suunnittelussa tulee ottaa huomioon maankäyttö- ja rakennuslain sekä valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden luonto- ja virkistysarvojen huomioimisvelvoitteet. Kaavoituksella tulee turvata ja edistää luonto- ja virkistysarvojen säilymistä toimivina alueellisina kokonaisuuksina. Näkinmetsän kaavaluonnoksen valmistelu oli kuitenkin edennyt jo pitkälle, vaikka kaavoituksen pohjaksi tarvittavat selvitykset olivat riittämättömiä. Tästä syystä kaavoituksen pohjaksi tulee tehdä nykyistä riittävämmät ja ajantasalla olevat selvitykset (esimerkkinä valumavedet, lahopuusto, linnusto, lepakot, liito-orava ja muiden lajien ekologiset yhteydet Nuuksiosta Näkinmetsän kautta Espoon keskuspuistoon). Täydentävät selvitykset tulee huomioida asemakaavaluonnoksen jatkosuunnittelun yhteydessä.



Espoon ympäristöyhdistys ja Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri korostavat erityisesti seuraavien seikkojen huomioimista Näkinmetsän kaavaluonnoksen käsittelyssä:


1. Luontoarvot


Näkinmetsän asemakaavaluonnoksen ja siihen liittyvien asemakaavamuutosten vaikutusten arviointi on keskittynyt kaava-alueelle, vaikka vaikutukset ulottuvat itse kaava-aluetta laajemmalle alueelle. Alueen kaavoitusta tulisikin siten käsitellä osana laajempaa ekologista kokonaisuutta. Tähän liittyvät Näkinmetsän itä- ja kaakkoispuolella muun muassa Mikkelän liito-oraville tärkeä ekologinen yhteys sekä Kaupunginkallion asemakaavoitus. Vastaavasti on hyvä tiedostaa Näkinmetsän pohjoispuolella sijaitsevan Teirmossen – Hirvisuon alueen merkitys sekä se, että alueelta löytyy runsaasti arvokkaita metsiä ja soita sekä erittäin tiheä liito-oravakanta.


2. Runsaslahopuustoiset kangasmetsät


Näkinmetsän alueen luonnonmukaisen alueen metsät ovat saaneet vuosikymmeniä olla intensiivisemmän metsänkäsittelyn ulkopuolella. Tästä johtuen niiden rakenne on valtaosalla aluetta luonnonmukainen, monin paikoin sitä voi kutsua jopa luonnontilaisen kaltaiseksi.


Alueen kalliometsissä on huomattavan runsaasti kilpikaarnaisia, vanhoja mäntyjä sekä mäntykeloja, erikokoista ja- ikäistä mäntyä on myös maapuuna kohtuullisia määriä. Myös koivulahopuuta (sekä pökkelöinä että maapuina) tapaa tavanomaista talousmetsää runsaammin.

Vastaavasti useissa alueen korvissa sekä monin paikoin kallioiden rinteillä lahoaa satoja järeitä kuusimaapuita, myös elävässä puustossa on paikoin runsaasti (mm. alueen kaakkoispäässä noron ympäristössä) lahovikaisia järeitä kuusia, joiden päätyminen maapuiksi on vain ajan kysymys.

Huomattava osa nykymetsätaloudelta säästyneen Näkinmetsän keskeisen osan kalliometsistä sekä kallioiden rinnemetsistä täyttää nykypuuston luonnontilaisuuden sekä lahopuuston runsauden vuoksi Etelä-Suomen metsiensuojeluohjelman (METSO) luonnonsuojelubiologiset kriteerit. Myös alueen hakkuilta ja ojituksilta säästyneissä korvissa on paikoin paljon lahopuuta. Näkinmetsän alueelta muutaman tunnin retkeilyllä löytyneet useat vaateliaat ja uhanalaiset kääpälajit kertovat nekin siitä, että alueen lahopuustolla on selkeää merkitystä vaateliaalle vanhojen metsien lajistolle.



3. Alueen soidensuojeluarvot


Kaava-alueella sijaitsee useita luonnontilaisia suokohteita, jotka ovat luoteisosaa sekä Vihdintien vartta lukuunottamatta säilyneet metsäojitusten ja niiden ominaispiirteitä tuhoavan muun metsänkäytön ulkopuolella. Näkinmetsän kallioiden välissä kiemurrellen kulkevat monipuoliset korpijuotit sekä soistuneet kangasmetsät ovat jo yksin pinta­-alansa vuoksi arvokkaita. Lisäksi useissa korvissa ja niiden rinteillä lahoaa merkittävästi lahopuuta. Valtaosa alueen luonnonmukaisen osan korvista täyttää Etelä-Suomen metsäluonnon monimuotoisuusohjelmassa määritellyt arvokkaan korven kriteerit.


Osa Näkinmetsän soista täyttää myös metsälain 10 §:n kriteerit. Kaukalahdenneva edustaa avointa nevaa, joka täyttää metsälain 10 §:ssä arvokkaaksi määritellyn, vähäpuustoisen suon tunnusmerkit. Keskellä alueen itäosaa sijaitsee ruohokangaskorpi, joka täyttää metsälain 10 §:ssä arvokkaaksi määritellyn rehevän korven kriteerit. Lisäksi alueella on luonnontilaista rämettä.


Metsälakikohteen kriteerit täyttänee myös Näkinmetsän kaakkoisosassa rehevässä korvessa kiemurtelevan noron ympäristön korpi, joka on myös liito-oravan asuinaluetta.



Edellä mainitut suot ovat olennainen osa Näkinmetsän keskiosan huomattavan luonnontilaisena säilynyttä metsäaluetta. Kaavaehdotuksessa jokaista niistä on ehdotettu muutettavaksi avoimeksi nurmikentäksi tai puistoksi. Ratkaisu on Näkinmetsään tulevan asutuksen kannalta tarpeeton. Se tuhoaisi arvokkaat suokohteet, pirstoisi Näkinmetsän yhtenäisen keskiosan ja vaurioittaisi korven kohdalla myös ekologista käytävää. Rakennettujen puistojen luomisesta Näkinmetsän keskiosiin tulisi yksiselitteisesti luopua. Edellisten lisäksi myös kaava-alueen kaakkoisosassa on luonnontilaisen kaltaista, lahopuustoista kangaskorpea.



4. Liito-orava


Kaavaluonnokseen sisältyvä liito-orava alueen rajaus on liian suppea eikä siinä huomioida liito-oravan kulkureittiä kallioalueen reunapuustoa käyttäen Päiväkoti Pellavan ja Veijarinkallion asuintalojen välissä sijaitsevalle jykeväpuustoiselle kuusirinteelle. Tätä kapeaa kuusirinnettä liito-orava käyttää liikkuessaan Espoon keskuspuiston pohjoisosiin. Osittain kaava-alueen ulkopuolelle jäävä käytävä tulee turvata, ja varmistaa, että kapean kuusirinteen puusto säilyy koskemattomana.


Näkinmetsän länsiosasta, Palolammen luoteispuolelta löytyi 22.4.2006 liito-oravan jätöksiä tervaleppää kasvavasta korvesta (gps-koordinaatti 6678414:367334) sekä sen lähialueelta. Vastaavasti jätöksiä löytyi Palolammesta 200 metriä kaakkoon kerrostalon ja kallion välissä kasvavien haapojen juurelta sekä hieman tästä koilliseen olevasta kallionotkelmasta järeiden kuusten juurelta.


Korttelit AO-1 47551 ja AO-1 47552 tulee poistaa kaavasta, koska ne sijoittuvat runsaasti haapaa ja kuusta sisältävälle metsäalueelle. Alueelta löytyi runsaasti merkkejä liito-oravasta Espoon ympäristöyhdistyksen huhti–toukokuussa 2005 tekemillä kartoituskäynneillä. Korttelialue huonontaa osaltaan myös maakunnallisesti merkittävää ekologista yhteyskäytävää. Liito-orava-alueelle on tehty uusi kartoituskäynti 8–9.4.2006 ja löydökset vahvistavat entisestään kyseisten kortteleiden poistamista kaavasta. Kaavavarausten AO-1 47551 ja AO-1 47552 itäpään järeää kuusta kasvavassa runsaslahopuustoisessa notkelmassa löytyi liito-oravan jätöksiä noin kolmenkymmenen kuusen juurella. Kyseinen järeä kuusivaltainen notko ja osa siihen liittyvistä rinteistä on arvokasta jo runsaan kuusilahopuustonsa vuoksi. Alueen arvoa nostaa se, että osa notkelmasta on vesitaloudeltaan täysin luonnontilaista (kangas)korpea. Tämä arvobiotooppi ja koko Näkinmetsän lahopuustoltaan arvokkain osa on ilmeisesti jäänyt luontoselvityksessä huomioimatta.


Liito-orava alueen suojelun merkitystä lisää entisestään se, että kyseessä on eteläisen Espoon ainoa tunnettu elinvoimainen alue. Aiemmin elinvoimaisella Karakallion esiintymisalueella on tapahtunut kannan taantumista. Näkinmetsän kautta liito-orava on todistettavasti siirtynyt uusille esiintymisalueille Espoon keskuspuistoon ja oikeuskäytännön mukaisesti myös lajin kulkuyhteydet tulee selvittää ja suojella.






5. Lepakot


Espoon eteläosien lepakkokartoituksessa vuodelta 2002 ei ole merkintöjä lepakkohavainnoista Näkinmetsän alueella. Näiltä osin lepakkokartoitus tulisi tehdä uudelleen, koska Espoon ympäristöyhdistyksen, yhdessä lepakkotutkija Eeva-Maria Kyheröisen kanssa tekemä retki Näkinmetsän Palolammen ympäristöön illalla 9.10.2005 osoittaa, että Näkinmetsässä on lepakoita. Lämpimän syksyn vuoksi lepakkohavaintoja pystyttiin tekemään lyhyelläkin käynnillä Palolammen ja Bassenmäen alueilta. Saalistavista pohjanlepakoista tehtiin useita näkö – ja äänihavaintoja Palolammella. Kaavan ekologiset vaikutukset on selvitettävä myös lepakoiden osalta, koska lepakot kuuluvat EU:n luontodirektiivillä tiukasti suojeltuihin lajeihin. Luontodirektiivi ja Suomen luonnonsuojelulaki velvoittavat vaalimaan lepakoita, niiden lisääntymis- ja talvehtimispaikkoja sekä päiväpiiloja. Kartoitustyötä on tehtävä riittävän pitkällä aikavälillä luotettavien tietojen saamiseksi kaikista edellämainituista paikoista ja niitä käyttävistä lepakkolajeista.


Lepakkotutkija Eeva-Maria Kyheröisen lausunto Näkinmetsän lepakkopotentiaalista

(Liite 1.)



6. Linnut


Kaava-aineiston luontoselvitysten linnusto-osuudessa ei mainittu seuraavia lajeja, jotka on tunnistettu Espoon ympäristöyhdistyksen maastokäynnillä Näkinmetsään 20.5.2005;


Tiltaltti (VU) vaarantunut laji

Pikkusieppo (NT) silmälläpidettävä laji


Lisäksi alueelta on tunnistettu viimeisen kolmen vuoden ajalta Pikkutikka (VU), jonka reviiri sijoittuu Kyytimäen alueelle. Viimeisin havainto on tehty maaliskuussa 2006.



7. Käävät


Näkinmetsän alueella on normaaleihin talousmetsiin nähden runsaasti lahopuustoa. Kaavan luontovaikutusten arvioinnissa tätä keskeisen tärkeää Näkinmetsän alueen luonnonsuojelubiologista ominaispiirrettä ei ole tunnistettu. Alueen lahopuustoisuus vaikuttaa merkittävästi muun muassa siihen millaista uhanalaista ja vaateliasta lajistoa alueelta voi tavata.


Kaava-aineistoissa väitetään, että kaavaa tehtäessä on selvitetty muun muassa Näkinmetsän merkitys uhanalaiselle lajistolle. Oikeampi ilmaisu lienee se, että selvityksissä on havainnoitu vain muutamia lajiryhmiä (linnut, putkilokasvit), jotka eivät kerro mitään alueen merkityksestä vaikkapa uhanalaiselle lahottajalajistolle.


Ympäristöyhdistyksen lausunnon liitteenä on kymmeniä kääpäselvityksiä viranomaisille ja kunnille vuosina 1993 – 2005 tehneen Keijo Savolan muistio retkeilystä, jonka hän ympäristöyhdistyksen pyynnöstä teki alueelle (Liite 2.). Savola löysi alueelta muun muassa kaksi esiintymää vaarantunutta rustikkaa, esiintymän niin ikään vaarantunutta kaarnakääpää sekä esiintymän silmälläpidettävää ruostekääpää. Lisäksi Savola löysi alueelta useita muita vanhojen metsien indikaattorikääpiä. Ilmeistä on, että oikeaan aikaan (syys-lokakuu) suoritetuissa kääpäselvityksissä alueelta löytyisi huomattavasti enemmän uhanalaista ja vaateliasta lajistoa. Alueelta jo pikaisella käynnillä löytynyt lajisto indikoi selvästi sitä, että alueen metsillä on selvää merkitystä vaateliaan lahottajalajiston suojelun kannalta.



Virkistysarvot


Nykyisin Näkinmetsän luonnontilaisimmat osat (keski-, etelä-, ja itäosa) ovat erityisen tärkeää virkistysaluetta sekä Kauklahden että välittömästi Näkinmetsän kaava-alueen koillispuolella sijaitsevan Mikkelän alueen asukkaille. Erityisen vetovoimaisen alueesta tekee sen luonnontilaisuus. Alueella kulkee rengasreittinä kuntopolku, ja alueen läpi kulkee kehä III:n alitse kohti pohjoista vievä ulkoilureitti. Lisäksi alueella risteilee merkitsemättömiä polkuja. Tulevaisuudessa alueen virkistysmerkitys vain korostuu, kun Kauklahden asuntomessualue valmistuu, ja Näkinmetsän pohjoisosaan rakennettaneen asuntolaue. Asuntomessualuetta on sen tuleville asukkaille markkinoitu mm. alueen luonnonläheisyydellä ja hyvillä virkistysmahdollisuuksilla. Jo tämän lupauksen lunastaminen edellyttää, että huomattava osa Näkinmetsää säilytetään rakentamattomana, puhumattakaan nykyisten asukkaiden virkistysalueen turvaamisesta. Tämä edellyttää myös sitä, ettei rakentamattomaksi jäävää aluetta muuteta puistometsäksi, vaan sen luonnontila säilytetään. Alueella tulisi myös pidättäytyä kaikista metsään kohdistuvista toimenpiteistä prosessin ajaksi.


Professori Liisa Tyrväisen johtama Helsingin metsäekologian laitoksen tutkimus kartoitti asuinympäristön sosiaalisia arvoja pääkaupunkiseudulla.Yhtenä tutkimuskohteena oli Kauklahden ja Espoon keskuksen alueen asukkaiden asuinpaikan valintaan vaikuttavat tekijät.Viheralueiden läheisyys ja määrä oli lähes yhtä tärkeää kuin hyvät liikenneyhteydet ja tärkeämpää kuin palveluiden läheisyys. Luonnontilaisuus, linnusto sekä eläimistö ovat alueen asukkaiden mielestä tärkeitä viheralueen ominaisuuksia.Viheralueet ovat alueen asukkaille keskeinen asumisviihtyvyyteen vaikuttava tekijä ja ne tuottavat monipuolista aineetonta hyötyä, mikä kaupungin tulisi ottaa kaupunkirakentamisessa paremmin huomioon.



Rakentamisen kokonaismitoitus:


Alueelle esitetty rakentamisen kokonaismitoitus on auttamatta ylimitoitettu. Tästä ovat selkeänä osoituksena korttelit (44168, 44169, ja 44170, 47551, 47552 ja 44084-44087) , jotka on sijoitettu alueen keski-, lounais- ja kaakkoisosiin, luontoarvoiltaan huomattaville rakennusteknisesti vaativille alueille; korttelien 44058, 44070 itä- ja eteläosat, jotka sijoittuvat tarpeettoman lähelle lammen rantaa.







TOIMENPIDE-ESITYKSET



  1. Esitämme ensisijaisesti sitä, että Espoon kaupunki poistaa kaavaluonnoksesta

luonnonsuojelullisesti arvokkaalle kokonaisuudelle esitetyt asuntovaraukset.


-Itäosan luonnonmukaiselle kallioalueelle esitetty varaus, joka sijaitsee keskellä

Näkinmetsän poikki kulkevaa ekologista yhteyttä (A44168, A44169, A44170).


-Alueen itäosassa olevaan, liito-oravan käyttämään metsään sekä siihen liittyvään

tervaleppäluhtaan esitetyt aluevaraukset (AP 44709, A44061 sekä tielinjaus).


-Luoteisreunan arvokkaalle luonnontilaisen kaltaiselle kallioalueelle esitetyt

aluevaraukset (AP 44070, sen pohjoispuolisen A 44072-varauksen luonnonmukaiselle kalliolle osuva osa, AP 44162:n kaakkoisosa, AP 44164 sekä sen eteläpuolinen AO-varaus, AP 44166, AP 44167:n keski- ja itäosa, AO 44172:n arvokkaalle kallioalueelle osuva osa, A 44173 sekä siihen lounais- ja pohjoispuolelta liittyvät varauksen osat, jotka osuvat arvokkaalle kallioalueelle.


-Alueen eteläpään luonnontilaisen kaltaiselle kallioalueelle esitetyt varaukset (A44077, osa varauksesta AP 44081, AP 44080, APO 44082, AO 44084 ja varauksen AO 44806 länsipää)


-Näkinmetsän itäosan lahopuustoiselle alueelle, joka on samalla liito-oravan

käyttämää aluetta ja osin luonnontilaista korpea sekä tästä länteen olevalle

rinteelle esitetyt aluevaraukset (AO- 1 47551, AO- 1 47552 jo osin rakennettua

itäosaa lukuunottamatta).


-Lisäksi esitetään systemaattisesti poistettavaksi kaikkia Näkinmetsän

luonnontilaisen kaltaiselle osalle osuvia tievarauksia.


Lausunnon liitteenä on kartat (Liite 3. ja 4.), joille on rajattu arvokkaana kokonaisuutena säilytettävä alue, jota ei tule pirstoa rakentamisella, teillä tai muulla maankäytöllä. Kyseinen alue täyttää hyvin luonnonsuojelulaissa (10 §) määritellyt luonnonsuojelualueiden yleiset perustamisedellytykset. Siksi se tulisikin merkitä kaavassa kokonaan suojelu- tai luo-alueeksi.



  1. Mikäli Espoo edelleen aikoo esittää rakentamista arvokkaalle luontokokonaisuudelle,

esitämme toissijaisena vaihtoehtona sitä, että Espoo selvityttää kunnolla Näkinmetsän alueen, erityisesti kartalle rajaamamme arvokkaimman osan luontoarvot. Näissä selvityksissä on syytä kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin asioihin:











Espoossa ja Helsingissä, 27. huhtikuuta 2006



Espoon ympäristöyhdistys ry.



Veikko Solantie Jorma Lamminpää

varapuheenjohtaja sihteeri



Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri ry.




Jussi Pesola Tapani Veistola

varapuheenjohtaja luonnonsuojelusihteeri





LIITTEET


Liite 1. lepakkotutkija Eeva-Maria Kyheröisen lausunto Näkinmetsän lepakoista

Liite 2. Keijo Savolan kääpälausunto

Liite 3. ja 4. kartat arvokkaista säilytettävistä luontokokonaisuuksista