TIEDOTE 31.8.2006

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri tiedottaa


Vapaa julkaistavaksi heti


KAAVOITUKSEN TASO HUOLESTUTTAA PÄÄKAUPUNKISEUDUN LUONNONSUOJELIJOITA- esimerkkinä Espoon Kauklahden Näkinmetsä



Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin mielestä pääkaupunkiseudun kaavoituksen taso on laskenut. Kaavoja runnotaan läpi kiireellä, maankäyttösopimuksilla ja erilaisilla vippaskonsteilla, kuten Espoon Kauklahden Näkinmetsän kaavan pilkkomisella.


Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin mielestä pääkaupunkiseudun kaavoituksen taso on laskussa. ”Pääkaupunkiseudun kasvulla perustellaan kaavojen nopeaa valmistelua mahdollisimman vähillä selvityksillä: Toistuvasti sivuutetaan myös kaavoista annetut asiantuntijalausunnot ”, kommentoi varapuheenjohtaja Jussi Pesola Uudenmaan ympäristönsuojelupiiristä.


”Näkinmetsää tulee käsitellä osana Suur-Kauklahden kokonaisuutta. Kauklahti on jo nyt tiivis suurtaajama ja sitä rakennetaan koko ajan lisää. Kauklahden asukkaiden henkireikä on alueen keskelle jäävä Näkinmetsän upea ja yhtenäinen luontokokonaisuus. Metsän pilkkominen ja nakertaminen aiheuttaisi sen ekologisen kestokyvyn ja virkistyskäyttökapasiteetin ylittymisen, jolloin alueen luonnon monimuotoisuus ja ekologinen verkosto romahtavat. Tällainen alueidenkäytönsuunnittelu on lainvastaista”, jatkaa Pesola.


Näkinmetsän rakentamiseksi tehtiin Espoon ja VVO:n välinen maankäyttösopimus. Se on tuomassa alueelle maksimitehokkuudella toteutettavaa rakentamista, joka uhkaa alueen metsäluontoa ja maakunnallisesti tärkeää ekologista yhteyttä”, kertoo Pirjo Itkonen Espoon ympäristöyhdistyksestä. ”Kun kansalaiset puuttuivat huonosti valmisteltuun kaavahankkeeseen, kaava pilkottiin nopeasti osiin, jotta sama meno voisi jatkua selvityksistä ja lausunnoista välittämättä. ”Espoossa on turha enää puhua asukkaiden ja muiden osallisten vaikutusmahdollisuuksista, sillä ne ovat olemattomat, kun vastassa on taloudellisten hyötyjen maksimointia ajava koneisto. Tällainen toimintatapa rikkoo osallisten oikeusturvaa”, jatkaa Pirjo Itkonen.


Luontojärjestöjen ja asukkaiden näkemysten ohittaminen johtaa vääjäämättä konfliktien tielle, jolloin asiat käsitellään valitusprosessien kautta. Useimmat ongelmat voitaisiin välttää riittävillä selvityksillä sekä välttämällä sellaista kaavoituskulttuuria, jossa kaavoitusratkaisut käytännössä päätetään ennen osallisten kuulemista.


Pääkaupunkiseudun kaavoituksessa on onneksi myös hyviä esimerkkejä, iloitsee Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin Jyri Mikkola. Esimerkiksi Vantaan yleiskaavan tarkistustyöhön on liittynyt asianmukaista osallisten kuulemista, sekä laajoja selvityksiä. Myös luonnonsuojelukysymyksiin on kyseisessä kaavassa suhtauduttu keskimääräistä vakavammin eli lisärakentamisen haittoja kompensoidaan suojelun lisäämisellä”, toteaa Jyri Mikkola.



Lisätietoja


Uudenmaan ympäristönsuojelupiiri

- metsätalousinsinööri Jyri Mikkola, puhelin 0400 – 372433, jyri.mikkola@sll.fi


Espoon ympäristöyhdistys